iwiw facebook

Ossza meg történetét

Ön:
  (Nem kötelező megadni)
  (Nem kötelező megadni)
Szerencsés túlélő vagyok

A családban több tagnál is volt daganatos betegség, ezért mindig is elővigyázatosan próbáltam élni. Rendszeresen jártam nőgyógyászati rákszűrésre, az anyajegyeimmel bőrgyógyászatra, fogorvoshoz évente, mammográfiára. Amikor 50 éves lettem, elkezdődtek furcsa hasi panaszaim, amiket először nem vettem komolyan, majd amikor más naponta-másnaponta voltak problémáim, elmentem a háziorvoshoz.

Először nőgyógyászati okra gyanakodtunk, mert ezt megelőzően volt egy petefészek-gyulladásom.  Alapos nőgyógyászati vizsgálat megállapította, hogy nincs nőgyógyászati eltérés. Ekkor kicsit megnyugodtam, de egy idő után a hasfájás, puffadás mellé hasmenés is társult, ezért vásároltam egy székletvér tesztet. Az első teszt nem mutatott eltérést, de felhívták a figyelmemet, hogy érdemes két egymást követő napon elvégezni, és a sajnos vagy inkább szerencsére a második teszt kimutatta a rejtett emésztőszervi vérzést. Már másnap felkerestem a gasztroenterológiai szakrendelést, ahol előjegyeztek vastagbél-tükrözésre. A tükrözés során egy „gyanús” növedéket találtak a vastagbélben, azt mondták, hogy egyetlen megoldás a műtét lesz. Sajnos a szövettan igazolta a vizsgáló orvos gyanúját, azaz hogy rosszindulatú daganatról lehet szó. 2 hét múlva megoperáltak. Alig bírtam kivárni a szövettani vizsgálat eredményét, ami szerencsére igazolta, hogy a nyirokcsomókban és máshol sem volt áttét.

Azóta eltelt 5 év. Rendszeres ellenőrzöm a székletvér-teszt segítségével a rejtett vérzést, járok kontrollokra, és elmondhatom, hogy szerencsés túlélő vagyok. 


kérdezze orvosainkat!

Problémája van? Aggódik önmagáért vagy egy családtagjáért? Nem találja kérdéseire a választ? Kérdezzen bátran szakorvosainktól!