iwiw facebook

gyakran ismételt kérdések

1. A CT kimutatja a vastagbéldaganatot?

Nagyon félek a tükrözéstől szeretném kérdezni a CT kimutatja-e, ha van valami elváltozás? Ha nem, milyen más úton lehetne a tükrözésen kívül?

Létezik már virtuális colonoscopia is, melynek lényege, hogy hasonló előkészítés (hashajtás) után CT készülékben, a belek levegővel való feltöltését követően CT vizsgálat történik. Az így szerzett adatokból a vastagbél belső felszíne rekonstruálható, vizsgálható, de érzékenysége nem azonos a vastagbéltükrözéssel. Azonban ha eltérést észlelnek, a tényleges colonoscopia nem kerülhető el, hiszen mintavétel vagy terápia csak ennek során képzelhető el. Amennyiben szeretné időben felismerni a vastagbélrákot, rendszeresen végezzen székletvér-tesztet.

 

Tájékozódjon a témában! >>>

2. Fekete széklet?

Az utóbbi egy évben többször előfordult, hogy fekete volt a székletem. Most az utóbbi 2-3 hónapban, már folyamatosan. Mi lehet ennek az oka?

A fekete széklet lehet a székrekedés eredménye (a pangás miatt jelentősen besűrűsödött széklet), de utalhat felső gyomor-bélrendszeri vérzésre is. Ennek lehetősége miatt érdemes székletvér vizsgálatot végezni, valamint a vérképet ellenőrizni.

 

Tájékozódjon a témában! >>>

3. Friss vér a WC papíron

Friss vért tapasztaltam a WC papíron. Forduljak orvoshoz?

Az emésztőszervi vérzéseket mindig komolyan kell venni. Bár leggyakrabban jóindulatú elváltozás, például aranyér vagy végbélrepedés okozza a vérzést, de mindig gondolni kell rosszindulatú folyamatra is. A meglévő aranyeresség nem zárja ki, hogy emellett daganatos betegség is jelen legyen.

 

Tájékozódjon a témában! >>>

4. Hajlamos vagyok a vastagbélrákra?

Gyógyszer vagy gyógytea nélkül nem tudok elmenni wc-re. Még székelési ingerem sincs. Nagyon félek a vastagbélráktól, így eldöntöttem utána járok, mi van a háttérben. Táplálkozásom rostban szegény, sok vörös húst fogyasztok. Hajlamos vagyok a vastagbélrákra?

A rostban szegény táplálkozás és a vörös húsok fogyasztása is hajlamosít a vastagbélrákra. Alapvetően fontos lenne a rostban gazdag étrend. Emellett megfelelő mennyiségű testmozgás is szükséges. Fogyasszon bőven folyadékot szénsavmentes víz formájában. A vastagbélrák megelőzésére, a tünetek korai felismerésére a rendszeres székletvér teszt elvégzése javasolt.

 

Tájékozódjon a témában! >>>

5. Hirtelen fogyás diéta nélkül

Édesapám 55 éves, hirtelen 5 kg-ot fogyott egy hónapban úgy, hogy nem is diétázott. A testvére vastagbélrákban halt meg, emiatt is nagyon aggódom. Kell emiatt orvoshoz fordulnia?

Az egyéb okokkal nem megmagyarázható testsúlycsökkenés daganatos betegségre hívja fel a figyelmet. Emellett a látszólag ok nélküli gyakori hányinger, émelygés, szintén indokolja az orvoshoz fordulást. Javaslom, hogy édesapja csináljon széklet-vértesztet, ennek birtokában keresse fel a háziorvost.

 

Tájékozódjon a témában! >>>

6. Hónapok óta fáj a hasam, puffadok

Hónapok óta fáj a hasam, puffadok, háziorvos vérvételt, hasi ultrahangot kért, ami negatív lett. Kell ezzel foglalkoznom?

Megmagyarázhatatlan és elhúzódó hasi fájdalom, puffadás esetén szintén érdemes orvoshoz fordulni. Szerencsére az esetek nagyobb hányadában irritábilis bél szindróma okozza a panaszokat, de érdemes ilyen esetekben legalább a széklet vértesztet elvégeztetni, már korszerű, otthon is használható kitek állnak rendelkezésünkre.

 

Tájékozódjon a témában! >>>

7. Kell-e előkészület, diéta székletvér-teszt elvégzése előtt?

Otthon is elvégezhető székletvér tesztet vásároltam, most fogom használni, mert gyakran fekete a székletem. Kell valamilyen speciális előkészület, diéta?

A teszt nem igényel speciális táplálkozási megszorítást, vagy laboratóriumi felkészültséget, otthon is gyorsan, könnyen alkalmazható, megbízható eredményt ad, így bárki számára ajánlható az elvégzése.
Érdemes két egymást követő napon elvégezni a tesztet, így növelve a székletben lévő vér kimutatásának megbízhatóságát.

 

Tájékozódjon a témában! >>>

8. Kinek javasolt a székletvér-teszt alkalmazása?

Szeretnék egészségtudatosan élni, mert a családban többször is előfordult vastagbélrák. Kinek javasolt a székletvér-teszt alkalmazása?

A teszt elvégzése javasolt az 50 év felettieknek mindkét nem esetében, amennyiben hasi panaszok vannak jelen, megváltozott a székelési habitus, vagy a családban előfordult már vastagbélrák. Nagy esetszámú vizsgálatok szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy a székletbeli rejtett vér kimutatásával – a korai felismerés miatt – a vizsgálat mintegy ötödével képes csökkenteni a vastagbélrák okozta halálozást.

 

Tájékozódjon a témában! >>>

9. Megváltoztak a székelési szokásaim.

Megváltoztak a székelési szokásaim, egyszer hasmenésem van, máskor több napi székrekedésem. Mi a teendőm?

A leszálló vastagbél daganataira jellemző tünet lehet a székrekedés és a hasmenés váltakozása, ugyanis ilyenkor a szűkületet eredményező tumor miatt a széklet, illetve a béltartalom sokáig nem tud távozni, majd a pangó széklet hasmenés formájában kiürül. Javaslom, hogy csináljon széklet-vér tesztet, és ennek eredményével forduljon gasztroenterológushoz.

 

Tájékozódjon a témában! >>>

10. Vastagbélrák

1 éve  megváltoztak a székelési szokásaim. A normális napi 1-2 székletet felváltotta a többszöri, kiszámíthatatlan nyákos, híg jellegű széklet. Aztán egy idő után érdekes módon, ez normalizálódott, de az elmúlt hetekben megint rám tört, és képtelen vagyok elmozdulni a WC mellől, mert sűrűn kell mennem. Állandóan fel vagyok puffadva. Széklet vérteszt eredménye pozitív lett.

Leginkább azt tudom tanácsolni, hogy ne essen kétségbe. Szánja rá magát egy vastagbél-tükrözésre, mert ez a panaszai alapján abszolút indokolt. Panaszai megfelelhetnek akár vastagbélráknak is, de ez egyáltalán nem biztos, azonban kizárni legbiztosabban a tükrözéssel lehet (illetve ha valamilyen gyulladásos eltérés lenne, az is ezen vizsgálat során derülhet ki). Számos helyen végzik már bódításban, altatásban is a vizsgálatot, érdemes utánajárni a dolognak.

 

Tájékozódjon a témában! >>>

11. Vastagbélrák-kockázati kalkulátor az interneten?

Azt hallottam, hogy a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét a kor mellett sok egyéb más is meghatározza. Nem szívesen járok orvoshoz, így azt kérdezném, hogy van az interneten olyan weboldal, ahol kiszámolhatnám, hogy mekkora eséllyel alakulhat ki ez a betegség nálam?

Igen, az internet erre is nyújt megoldást - például a következő magyar nyelvű weboldalon (http://vastagbelrak-szures.hu/vastagbelrak-teszt) megadhatja legfontosabb adatait, majd a program meghatározza, hogy mennyire veszélyeztetett Ön a vastagbélrák szempontjából. Természetesen egy számítógépprogram soha nem helyettesítheti orvos véleményét, így a kapott eredményt kezelje óvatosan - azonban ha a program is megerősíti az Ön magas kockázatát, akkor ezt veheti bátorításnak ahhoz, hogy valódi orvost is felkeressen!

kérdezze orvosainkat!

Problémája van? Aggódik önmagáért vagy egy családtagjáért? Nem találja kérdéseire a választ? Kérdezzen bátran szakorvosainktól!