iwiw facebook

gyakran ismételt kérdések

1. A fogamzásgátló okozhat hüvelyi fertőzést?

Azt szeretném kérdezni, hogy a fogamzásgátlóm okozhat hüvelyi fertőzést?

Sokan azt hiszik, hogy a fogamzásgátló szedése hajlamosít a folyások kialakulására. Ez tévhit. A kettő összefügghet, de nincs közötte ok-okozati összefüggés. Az ember azért szed fogamzásgátlót, mert nem szeretne terhes lenni, így védekezik. Ezáltal a hüvelyben maradhat az ondó. Az ondó egy lúgos kémhatású folyadék, ami, ha kifolyik a hüvelyből, akkor megváltoztatja a normál savas pH egyensúlyt. Tehát nem a tabletta az ok, hanem a szexuális élet. Aki nagyon hajlamos a folyások kialakulására és fogamzásgátlót szed, és nem érti, hogy miért lesz állandóan fertőzése, annak a szex után tejsavas irrigálás ajánlható, mert ezáltal meg lehet előzni a panaszokat.  Ellenőrizze rendszeresen a hüvely pH-ját, hogy megelőzze vagy időben felismerje a fertőzéseket.

 

Tájékozódjon a témában, olvasson utána!

2. Állandó hüvelyfolyás

Rendszeresen mosakszom, nem váltogatom a partneremet, naponta többször alkalmazok intim lemosót. Ennek ellenére mégis állandó hüvelyfolyással küszködöm. Mi lehet az oka?

A túlzásba vitt intim higiénia károsíthatja a hüvelyflórát, ennek megfelelően teret enged káros baktériumok, gombák elszaporodásának. Javasolt a tisztálkodás ésszerű mértékletessége, illetve a hüvelyi pH rendszeres ellenőrzése tesztcsík segítségével.

 

Tájékozódjon a témában, olvasson utána!

3. Hüvelyi pH-teszt nőgyógyászati műtét előtt?

Nőgyógyászati műtétre készülök. Ilyen esetben javasolt a hüvely pH-t tesztelni?

Feltétlenül. A hüvelyen végzett műtétek esetében fontos, hogy minimalizáljuk a fertőzés rizikóját, használja a tesztet műtét előtt és után.

 

Tájékozódjon a témában, olvasson utána!

4. Mi a méhszájseb?

A méhszájseb egy valódi seb? Pontosan hogyan képzeljem el?

A méhszájseb nem igazi seb, ezért ne várjuk, hogy pár nap alatt meggyógyulunk belőle. A lényege, hogy az állandó irritáció miatt, amit a visszatérő folyások okoznak, a méhnyak belső nyálkahártyája kikerül a méhszáj felszínére és ezáltal ott egy vérzékeny más kinézetű hám alakul ki. Ennek a következményei egyrészt a bővebb váladékozás, ami a folyás melegágya. Másrészt pedig, bármi megsérti ezt a nyálkahártyát, vérzést okozhat. Így fordulhat elő, hogy szex után vérzés jelentkezik. A másik fő probléma a méhszájsebbel, hogy ezen keresztül a baktériumok felmehetnek a méhbe vagy a hasüregbe, ahol már sokkal súlyosabb fertőzést okozhatnak. A méhszájseb jelentősége a terhesség alatt nő meg, ugyanis a krónikus fertőzések a terhesség alatt vetélést és koraszülést okozhatnak.

 A méhszájseb gyógyítása több módon lehetséges. Mivel kialakulása hosszú idő, ezért a gyógyulása is az. A gyógyulást meg lehet gyorsítani a méhszáj fagyasztásával vagy pedig lézeres vagy elektromos égetéssel, vagy pedig ecseteléssel. A kezelés gyakorlatilag minden esetben hatásos, akkor, ha mellette a megelőző óvintézkedések is megtörténnek. Tehát nem szabad engedni és tenni kell ellene, hogy a hüvelyben a savas pH eltolódjon a lúgos tartományba. A másik, hogy amennyiben mégis hüvely gyulladás alakul ki, azt mihamarabb gyógyszerrel kezelni kell. A hüvely pH-ját könnyen ellenőrizheti tesztcsíkkal.

 

Tájékozódjon a témában, olvasson utána! >>>

5. Mi a normál hüvelyi pH-érték?

A hüvelyi pH-nak mi a normál értéke? Ha megváltozik, milyen betegségtől kell tartani?

A hüvely normál (3,8-4,5 közötti) pH-értéke alapvető feltétele az intim terület védelmének, megakadályozva a kórokozók megtelepedését és hüvelyi fertőzés kialakulását. A 4,5 fölötti hüvelyi pH-értéknél fokozott a fertőzéses megbetegedések (bakteriális vaginózis, gombás fertőzés, stb.), illetve a vetélés vagy koraszülés kockázata.

 

Tájékozódjon a témában, olvasson utána!

6. Mikor változik a hüvelyi pH?

Állandó-e a hüvely pH értéke. Ha nem, akkor mi befolyásolja a pH érték megváltozását?

A hüvely pH-szintje változó. A hüvelyi pH megváltozik bakteriális vaginózis, egyes bakteriális fertőzések, nemi úton terjedő fertőzések, korai burokrepedés, műtét utáni elfertőződött sebek, túlzott intimhigiénia, antibiotikus kezelés esetében.

 

Tájékozódjon a témában, olvasson utána!

7. Minden nemi betegségtől megvéd az óvszer?

Van egy új kapcsolatom, de még nem ismerjük egymást igazán. Hogyan védhetem meg magam leginkább a fertőzésektől? Elég az óvszer? Az óvszer minden fertőzés ellen véd?

Tévhit, hogy az óvszer véd minden fertőzés ellen. Kétségtelen, hogy a legtöbb nemi betegség a vér útján terjed, tehát kis sérülések útján jut el a korokozó egyik gazdából a másikba. Természetesen ezek ellen véd az óvszer. Azonban a folyások ellen az óvszer nem véd. Ugyanis, az óvszert csak egy bizonyos magasságig tudjuk a hímvesszőre húzni, a hüvelybe, viszont a hímvessző egésze bekerül. Amikor folyása van a női partnernek, akkor az egész hüvelyben van gyulladás, tehát nem nehéz elképzelni, hogy a betegséget okozó baktériumok és gombák, könnyen átjutnak az óvszer ellenére is a férfi partnerre. A legtöbb folyást okozó korokozó nem okoz semmilyen panaszt a férfi partnernek, de visszaadhatják a betegséget a nőnek. A fertőzés átterjedése lehetséges ugyanazon WC-t használók között is, tehát ezért is fontos a partner kezelése, még akkor is, ha nem élnek rendszeres szexuális életet. Amennyiben rendszeresen használ hüvelyi pH tesztet, ellenőrizheti a hüvelyflóra állapotát, könnyen és időben felismerheti a fertőzéseket.

 

Tájékozódjon a témában, olvasson utána!

8. Nem élek nemi életet - érdemes hüvelyi pH-tesztet végeznem?

Sokat járok uszodába, gyakran van hüvelyfolyásom, de nem élek még nemi életet. Segítene a teszt a fertőzések felismerésében?

Igen. Sok esetben nem szükséges nemi aktus a fertőzés kialakulásához, akár uszodában, törölközővel is átvihetők egyes fertőzések. Rendszeresen javasolt ellenőrizni a hüvelyflóra állapotát ilyen esetekben is, hogy a fertőzések megelőzhetők, illetve időben felismerhetőek legyenek.

 

Tájékozódjon a témában, olvasson utána!

9. Terhesek is használhatják a hüvelyi pH-tesztet?

Előző terhességem koraszüléssel végződött, ugyanis egy fertőzés korai burokrepedést okozott. A hüvelyi pH tesztet terhesek is használhatják?

Az ön esetében különösen fontos a teszt használata, ugyanis a teszt segítségével időben felismerhető a hüvelyi pH eltolódása, így a fertőzés kialakulása.

 

Tájékozódjon a témában, olvasson utána!

10. Terhesség alatt veszélyes lehet a hüvelyi fertőzés?

Veszélyes a terhesség alatti hüvelyi fertőzés? Pontosabban milyen veszélyeket jelenthet meg nem született gyermekemre?

Igen, ugyanis a felszálló fertőzés károsíthatja a magzatot. Bakteriális vaginózis (BV) a terhes nők kb. 15-20 százalékánál fordul elő. Ez növeli a koraszülés, a magzatvíz elfertőződése, a korai burokrepedés, a szülés alatti láz, a szülés utáni méhbelhártyagyulladás, a magzat bakteriális fertőzésének esélyét. Javasolt rendszeresen a hüvelyi pH-t ellenőrizni, hogy korán felismerjük, ha a pH eltolódik, mert a pH eltolódása az említett fertőzéseknek enged utat.

 

Tájékozódjon a témában, olvasson utána!

kérdezze orvosainkat!

Problémája van? Aggódik önmagáért vagy egy családtagjáért? Nem találja kérdéseire a választ? Kérdezzen bátran szakorvosainktól!