iwiw facebook

Kampány az önellenőrzésért

Az életben a legfontosabb kincs az egészség – hogy mennyire igaz a közhely, sajnos csak az tudja igazán, akinek meg kellett küzdenie saját betegségével, esetleg végig kellett néznie egyik családtagja megpróbáltatásait. Ma már adottak az eszközök, hogy viszonylag nagy biztonságban érezzük az életünket, és nem is kell sokat tennünk érte.

Egy-egy ismeretlen, eddig nem tapasztalt tünet aggodalommal tölthet el mindenkit. Fejfájás, ízületi fájdalom esetén tudjuk: megint egy hidegfronttal van dolgunk; izomgörcs esetén veszünk egy magnéziumkúrát; ha pedig végképp nem tudunk türelemmel szólni a gyerekhez, kicsit kevesebb munkát vállalunk.

A struccpolitika nem megoldás

Ha azonban olyan új, ismeretlen rendellenességet fedezünk fel magunkon, amire nem hat sem a borogatás, sem a fájdalomcsillapító, megijedünk. Jobb esetben orvoshoz fordulunk, de leginkább várunk néhány napot, amíg immunrendszerünk megerősödik kissé, elmúlnak a tünetek, és reménykedünk benne, hogy soha többet nem jelentkeznek. Az aggasztó tudat – hogy valami nincs rendben – visszavonhatatlanul dolgozik lelkünk mélyén, nyugtalankodni, szorongani kezdünk. Talán addig emésztjük magunkat, amíg a testi tünetek mellett lelkiekkel is meg kell küzdenünk. Mindannyian tudjuk, hogy a struccpolitika nem megfelelő taktika, hiszen nem vezet sehova, mégis félünk orvoshoz fordulni. Pedig hányszor hallottuk már, hogy a teljes gyógyulásra akkor a legnagyobb az esélyünk, ha időben diagnosztizálják betegségünket!

A 21. században élni azért jó, mert sokat tehetünk egészségünkért: azt sportolhatunk, amit szeretnénk; olyat ehetünk, ami jó a testünknek; táplálékkiegészítőkkel, vitaminkészítményekkel pótolhatjuk azokat az anyagokat, amelyekre éppen szükségünk van. Emellett pedig léteznek az orvostudománynak olyan vívmányai, amelyeket otthonunkban is bevethetünk, és szakember segítsége nélkül vizsgálhatjuk magunkat, folyamatosan ellenőrizhetjük egészségünket.

Egyszerűen csak figyeljünk magunkra!

Ilyen eszköz például – sokak ellensége – a fürdőszobai mérleg, vagy a vérnyomásmérő, amiből ma már minden családban van legalább egy. A vércukorszint-mérőt főként a cukorbetegségben szenvedők használják, ahogy az inzulin beadásához szükséges tollat is. A terhességiteszt a gyermekre vágyó (esetleg nem vágyó) nők bevált önellenőrző eszköze. A hüvelyi fertőzés kiderítésére sem kell okvetlenül azonnal nőgyógyászhoz fordulnunk, egy otthon elvégzett gyors vizsgálat is választ adhat a kínos kérdésekre, ráadásul időben – mielőtt komolyabb gondot (meddőség, koraszülés, magzatkárosító hatás) okozna – felfedezhetjük a bajt. Ugyanígy adott a lehetőség, ha a másik rendkívül kínos területen, a vastagbélnél jelentkezik a tünet. Egy, az otthonunkban, fájdalommentesen elvégezhető teszt utalhat rá, hogy további, alaposabb szakvizsgálatokra lehet szükség. Ezen, laikusoknak is egyszerűen használható eszközökkel megkímélhetjük magunkat a szörnyű aggodalmaktól, amit akár egy rákos megbetegedés réme is okozhat.

Élni kell a lehetőségekkel, és az egészséges életmód mellett az önellenőrzés fogalmát is érdemes felvenni a szótárunkba. A kettő együtt nyugodt, szorongásoktól mentes életet biztosít, és segít elkerülni a tragédiákat. Figyeljünk magunkra!

kérdezze orvosainkat!

Problémája van? Aggódik önmagáért vagy egy családtagjáért? Nem találja kérdéseire a választ? Kérdezzen bátran szakorvosainktól!